רככת עצמות

האם מחסור בויטמין D עם תת-זרחן בדם גורם לרככת עצמות?

הפחתה של כמות הזרחן בתזונה נטולת ויטמין D הובילה לשינויים מיקרו-ארכיטקטורים של עצם ספוגית וקורטיקלית, צפיפות עצם נמוכה יותר, מסת עצם נמוכה יותר וירידה בחוזק העצם

25.08.2020, 13:56

רככת עצמות הינה מחלת ילדות המתאפיינת בדה-מינרליזציה של העצמות, ולעיתים קרובות נגרמת בעקבות מחסור בויטמין D. מודלים של חיות עם המחלה אשר נוצרו עד כה חיקו את הופעתה כתוצאה מניתוח מעקף קיבה או חשיפה טוקסית למתכות, אך מודל המיועד לבחון קשר בין הופעת המחלה לתזונה לא נוצר עד כה.

במחקר זה השתמשו החוקרים בחולדות אשר הוקצו באופן אקראי לשתי קבוצות אשר רובדו על פי משקל והואכלו במשך ארבעה חודשים עם תזונה סינטטית אשר הכילה כמות זניחה או נורמלית של ויטמין D.

המשטר התזונתי הוביל למחסור בויטמין D; יחד עם זאת, מחסור בויטמין D לא השפיע על סמנים ביולוגיים הקשורים למטבוליזם של סידן ופירוק עצם, ולא גרם לעליה בכמות האוסטאוידים. משמע, דלדול רמות ויטמין D דרך תזונה לא נמצא כגורם לרככת עצמות. לאחר ארבעה חודשים, כמות הזרחן בתזונה אשר הייתה נטולת ויטמין D הופחתה ל-0.16% (יחס סידן: זרחן של 5.85), מה שהוביל למצב דמוי רככת עצמות. השינוי התזונתי השפיע גם על סמנים ביולוגיים של חילוף חומרים ופירוק עצם, כולל דיכוי משמעותי של רמת גורם גדילה פיברובלסטי 23. כמו כן, הפחתה של כמות הזרחן בתזונה נטולת ויטמין D הובילה לשינויים מיקרו-ארכיטקטורים של עצם ספוגית וקורטיקלית, צפיפות עצם נמוכה יותר, מסת עצם נמוכה יותר וירידה בחוזק העצם.

החוקרים סיכמו כי תוצאות המחקר הראו שרככת עצמות יכולה להיווצר בעקבות תזונה דלת ויטמין D וזרחן.

מקור:

Darshana Durup et. al (2020) Endocrinology DOI: https://doi.org/10.1210/endocr/bqaa100

נושאים קשורים:  רככת עצמות,  מחסור בוויטמין D,  זרחן,  מחקרים
תגובות