אנמיה מחוסר ברזל, הפרעות בריאות הנפש והפרעות במערכת העיכול נמצאו כסיבות מובילות לאשפוז עודף בקרב חולי סוכרת מסוג 2, בהשוואה לאוכלוסיה הכללית. כך עולה ממחקר שפורסם במהדורה המקוונת של כתב העת Diabetes Research and Clinical Practice.
עוד בעניין דומה
החוקרת הראשית, ממכון הלב והסוכרת באוניברסיטת מונאש, אוסטרליה, פרופ' דיאנה מגליאנו, הגיבה על הממצא לפיו חולי סוכרת נוטים יותר להתאשפז עם אנמיה מחוסר ברזל מאשר אנשים ללא סוכרת: "מעולם לא ראינו תוצאה כזו בעבר. עומס האנמיה בקרב חולי סוכרת מסוג 2 היה אחת התצפיות המפתיעות ביותר. אמנם ידוע שסוכרת יכולה לתרום לאנמיה באמצעות ספיגת ברזל מופחתת, דימום במערכת העיכול ודרך סיבוכים הגורמים לאנמיה, אך לא היה צפוי לראות את הקשר בין סוכרת ואנמיה ממחסור בברזל מופיעים באופן משמעותי כסיבוך".
מחקרים קודמים העריכו אשפוזים לפי קבוצת מחלות, אך מחקר זה הוא הראשון שהתעמק בפרטים הספציפיים של אשפוזים עבור חולי סוכרת סוג 2. צוות החוקרים עשה שימוש בנתונים של 456,265 סוכרתיים הרשומים ב-National Diabetes Services Scheme בין 2010 ל-2017.
"כיוון שיש לנו כעת ניהול טוב יותר של סוכרת, שיעור המתאשפזים עם מחלות לב וכלי דם ומחלות כליות הולך ומצטמצם", אמרה פרופ' מגליאנו, "אבל אנחנו רואים כעת גיוון של סיבוכי סוכרת. זהו ממצא קליני חשוב שאומר שעלינו להעריך מחדש את הטיפול בסוכרת כדי לכלול טיפול ומניעה של מצבים נלווים".
אנמיה מחוסר ברזל עלולה לגרום לעייפות, סחרחורת, דופק מהיר או לא סדיר, ועלולה להפעיל לחץ נוסף על הלב. עם זאת, ברוב המקרים ניתן לטפל.
החוקרים מציינים כי הממצאים מצביעים על אפשרות של קשר ביולוגי בין סוכרת מסוג 2 לאנמיה מחוסר ברזל, אך נדרש מחקר נוסף כדי לאשר זאת.
פרופ' חוליו ויינשטיין, מנהל יחידת מחקרי הסוכרת בבית החולים וולפסון ורופא סוכרת בכיר במרכז DMC לטיפול בסוכרת, הגיב לממצאי המחקר: "בעבר היה ידוע כי הגורם המוביל לאשפוזים עודפים של גברים החיים עם סוכרת מסוג 2 היה צלוליטיס - סיבוך ידוע של סוכרת. סיבוכים ידועים נוספים שהיו אחראים למספר גדול של אשפוזים עודפים כללו אי ספיקת לב, התקף לב ובעיות בלחץ הדם.
"מה שבעצם הראה המחקר הזה הוא שאנשים עם סוכרת נמצאים בסיכון גבוה יותר לאשפוז עבור רוב המצבים הרפואיים בהשוואה לאוכלוסיה הכללית, כולל מצבים שאינם קשורים בדרך כלל לסוכרת. אלה הם ממצאים חשובים המדגימים את הצורך לשנות את ניהול המחלה ולמנוע את התפתחות הסיבוכים".