ניסוי קליני שנעשה לראשונה בקרב מטופלים עם סוכרת, במרכז הרפואי שיבא בתל השומר ובאוניברסיטת בן גוריון בנגב, מראה כי שתייה של צמח המנקאי לאחר הארוחה מפחיתה באופן דרמטי את רמות הסוכר במידה המקבילה להשפעה של תרופה. ממצאי המחקר פורסמו בשבוע שעבר בכתב העת Diabetes ,Obesity and Metabolism.
עוד בעניין דומה
רמות סוכר גבוהות בדם לאחר ארוחה וטווח זמן ארוך עד לפינוי הסוכר מהדם מסוכנים במיוחד חולי סוכרת מסוג 2 בשל בעיית העמידות לאינסולין, הנובעת מירידה ברגישות של הקולטנים לאינסולין באיברים כגון שריר וכבד. לנוכחות רמות סוכר גבוהות בדם השפעה מרעה על כלי הדם ומערכת העצבים והיא כרוכה בעלייה משמעותית בסיכון להתקף לב, שבץ מוחי, כשל כלייתי, עיוורון וירידה בתחושה בגפיים.
פרופ' אמיר תירוש וצוות יחידת המחקר מהמכון האנדוקריני ב"שיבא", בשיתוף ד"ר גל צבאן ופרופ' איריס שי מהפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריון, ביקשו לבחון את השפעת שתיית משקה המנקאי לאחר ארוחת ערב על רמות הסוכר בקרב מטופלים עם סוכרת מסוג 2.
הניסוי בוצע על ידי חלוקה אקראית של 45 אנשים עם סוכרת וערכי המוגלובין מסוכרר (HBA1C) בין 6.5% ל-8.5%, לצריכה של משקה מנקאי בנפח 300 מ"ל או מים בנפח דומה, לאחר ארוחת הערב, למשך שבועיים. בהמשך, הקבוצות התחלפו בהתערבות למשך שבועיים נוספים. לאורך כל ארבעת שבועות המחקר עקבו החוקרים אחרי המשתתפים באמצעות חיישנים שאמדו את רמות הסוכר באופן רציף לאורך היממה.
בניסוי נמצא כי צריכת משקה המנקאי לאחר ארוחת ערב היתה כרוכה בירידה משמעותית של כ-20% בערכי הסוכר לאחר הארוחה, הפחתה בשיא רמת הסוכר ובזמן עד חזרת הסוכר לערכי הבסיס. בנוסף, נמצא כי אפקט זה נצפה בכשני שלישים מהנבדקים.
צמח המנקאי, הגדל באופן טבעי על פני מים, מכיל תכולת חלבון, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון גבוהים. הוא עשיר בחלבון מורכב, זמין ביולוגית, מכיל סיבים תזונתיים, פוליפנולים ונוגדי חמצון, ונחקר בשנים האחרונות באופן אינטנסיבי ומבוקר. הוא גדל באופן טבעי על פני מקורות מים במזרח הרחוק, אך עקב זיהום המים הגבוה באזורים אלה אינו מומלץ לצריכה מגידולים לא מפוקחים.
כיום, הצמח מטופח בקיבוץ בארי, בבריכות ירוקות סגורות ובתנאים מבוקרים המספקים בטיחות ואיכות גבוהה של הצמח.
כחלק ממחקרים קודמים, שבוצעו בין היתר גם על ידי החוקרים הישראלים, יוחסו לצמח המנקאי אפקטים מטיבים בשיפור בבריאות כלי הדם והמוח, בהפחתת השומן הבטני והכבדי וכן בהרכב המיקרוביום. במחקר אחר נמצא כי צריכה של צמח המנקאי עשויה להיות כרוכה ברמות סוכר נמוכות יותר לאחר האוכל גם בקרב אנשים ללא סוכרת.
"הממצאים מראים כי צריכה קפדנית של מנקאי לאחר האוכל מוביל להפחתה ניכרת של ערכי הסוכר של הנבדקים. ממצא זה הינו ייחודי וראשון לספק התערבות תזונתית טבעית לשיפור השליטה בערכי הסוכר, הכרוכה גם בהפחתת סיכון לסיבוכי סוכרת בקרב חולי סוכרת", הסביר ד"ר צבאן.
"אין ספק שלתזונה מרכיב חשוב הן בהתפתחות מחלת הסוכרת ולכן גם תפקיד מכריע בטיפול בה. צריכת משקה מנקאי יכולה להציע למטופלים לא רק איזון טוב יותר של ערכי הסוכר, אלא גם תוספת מרכיבים תזונתיים חיוניים שצפויים להשפיע באופן חיובי ביותר על בריאותם", סיכם פרופ' תירוש.