חדשות

זריקת סמגלוטייד הפחיתה בכשליש תמותה בקורונה בנדבקים במחלה

מחקר חדש מצביע על כך שהתרופה הפחיתה את התמותה כללית, כולל תמותה מנגיף הקורונה, למרות שלא הפחיתה את שיעורי ההדבקה

זריקת הרזיה סמגלוטיד. צילום: אילוסטרציה

מחקר קליני גדול שפורסם לאחרונה בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מצא כי סמגלוטייד במינון 2.4 מ"ג, המשמשת לטיפול בסוכרת מסוג 2 ובהשמנה, עשויה להפחית משמעותית את הסיכון למוות מכל הסיבות, כולל מקורונה.

הניו יורק טיימס שדיווח ביום ו' על המחקר, מציין כי Wegovy (שמה המסחרי של סמגלוטייד במינון 2.4 מ"ג) הפחית את הסיכון למוות מקוביד-19 ב-33%, למרות שלא הפחית את שיעורי ההדבקה.

העיתון ציטט מומחים שתיארו את הממצאים כ'מדהימים' והדגישו את הפוטנציאל של התרופה לשפר את תוחלת החיים הכללית של אנשים עם השמנה. הכתבה גם העלתה את האפשרות שהתרופה עשויה להגן מפני מחלות זיהומיות אחרות מלבד קוביד.

המחקר, הידוע בשם SELECT, כלל 17,604 משתתפים בני 45 ומעלה עם מדד מסת גוף (BMI) של 27 ומעלה, מחלות לב קיימות אך ללא סוכרת. המשתתפים חולקו אקראית לקבלת סמגלוטייד 2.4 מ"ג או פלסבו פעם בשבוע בהזרקה תת-עורית, והמעקב הממוצע נמשך 3.3 שנים.

תוצאות המחקר הראו כי משתתפים שטופלו בסמגלוטייד חוו שיעורים נמוכים יותר של תמותה מכל הסיבות (HR: 0.81; 95% CI: 0.71-0.93), תמותה קרדיווסקולרית (HR: 0.85; 95% CI: 0.71-1.01), ותמותה שאינה קרדיווסקולרית (HR: 0.77; 95% CI: 0.62-0.95). הסיבות השכיחות ביותר למוות קרדיווסקולרי היו מוות לבבי פתאומי ומוות מסיבה לא ידועה, כאשר שתיהן היו נמוכות יותר בקבוצת הסמגלוטיד.

זיהום היה הסיבה השכיחה ביותר למוות שאינו קרדיווסקולרי, והתרחש בשיעור נמוך יותר בקבוצת הסמגלוטייד לעומת קבוצת הפלסבו (HR: 0.71; 95% CI: 0.51-0.98). למרות שסמגלוטייד לא הפחית את שיעור ההדבקה בנגיף הקורונה, בקרב משתתפים שחלו במחלה, פחות מטופלים בסמגלוטייד חוו אירועים חמורים הקשורים לקוביד-19 או מתו מהמחלה (HR: 0.66; 95% CI: 0.44-0.96).

החוקרים מצאו שבמהלך מגפת הקורונה היו שיעורים גבוהים של מוות מזיהומים באופן כללי. אולם, בקבוצה שקיבלה סמגלוטייד היו פחות מקרי מוות מזיהומים לעומת קבוצת הפלסבו.

ממצאים אלו מדגישים את ההשפעה של סמגלוטייד על התמותה באוכלוסייה רחבה של מטופלים עם מחלות לב והשמנה. המחקר מציע כי טיפול בסמגלוטייד עשוי להיות אסטרטגיה יעילה להפחתת תמותה, לא רק מקוביד-19 אלא גם מסיבות אחרות, בקרב אוכלוסייה זו.

נושאים קשורים:  סמגלוטיד,  מחקר,  קורונה,  חדשות
תגובות