מיזם שכולל לומדה דיגיטלית להכשרת צוותים רפואיים לשיפור הטיפול בחולי סוכרת במאושפזים מוטמע בימים אלו בבתי החולים בישראל. המיזם שפותח בקריה הרפואית רמב"ם חיפה, מהווה כלי עזר חיוני בהתמודדות עם האתגר הגובר של טיפול בחולי סוכרת במערכת האשפוז.
עוד בעניין דומה
סוכרת מהווה אתגר משמעותי במערכת האשפוז, כאשר כשליש מהמאושפזים בבתי החולים הם חולי סוכרת. ד"ר עירית הוכברג, מנהלת שירות סוכרת ואנדוקרינולוגית בכירה ברמב"ם, מסבירה את הרציונל ליצירת המיזם: "מחקרים מהעולם הראו שהכנסת פרוטוקול טיפול בסוכרת באשפוז מוביל לתוצאי אשפוז טובים יותר, כולל קיצור אשפוזים, צמצום זיהומים וחסכון בעלויות. בניתוחי לב, למשל, יש הוכחות ברורות שאיזון סוכר מפחית סיבוכי ניתוח, גם באנשים שלא ידועים כסובלים מסוכרת".
תהליך ההדרכה של הצוותים בבית החולים לטיפול נכון ובטוח במחלת הסוכרת, הוא מורכב ומאתגר. בבתי החולים יש אחיות מתאמות סוכרת, רופאים אנדוקרינולוגים ומומחים ברפואה פנימית שמספקים ייעוץ מקצועי במקרים מורכבים ומעבירים הדרכות לצוותים, אך בשל מספרם המוגבל, הם אינם יכולים להיות מעורבים באופן אישי בטיפול ברוב המאושפזים עם סוכרת לא מאוזנת.
המיזם, שמבקש לתת מענה לאתגר, פותח על ידי צוות מוביל הכולל את ד"ר הוכברג ורחל שנטל, אחות מומחית קלינית בתחום הסוכרת ברמב"ם, בשיתוף עם אולגה ברונשטיין ממשרד הבריאות. הלומדה כוללת סימולציות של מצבים שכיחים בטיפול בחולי סוכרת, פרוטוקולים אחידים לטיפול, וכלים מעשיים להתמודדות עם מצבים מורכבים.
הלומדה אומצה על ידי 26 בתי חולים כלליים בישראל בתוך חודשים ספורים. חשיבות המיזם הוכרה גם בזירה הבינלאומית, כאשר האגודה האמריקאית לסוכרת הביעה התעניינות בו.
המיזם מלווה במחקר מקיף בהובלת ד"ר הוכברג, במימון הרשות לחדשנות ומיזם כנרת. המחקר בוחן את השפעות מדד האיכות והלומדה על ההתנהלות בשטח, בשיתוף עם צוות מאוניברסיטת בן גוריון ורופאים מובילים בתחום הסוכרת מבתי חולים שונים.
רחל שנטל מדגישה את החשיבות הקלינית: "כשרמות הסוכר נשארות גבוהות במדידות חוזרות מעל 180 מג/דל, נדרשת התערבות מיידית. סוכרת משפיעה באופן מהותי על תהליכי תחלואה והחלמה, ואיזון רמות הסוכר הוא חלק בלתי נפרד מתהליך ההחלמה."
המיזם צפוי להשפיע משמעותית על איכות הטיפול בחולי סוכרת מאושפזים בישראל, תוך מתן דגש על ניטור שוטף של רמות סוכר, זיהוי מוקדם של חולים לא מאובחנים, והתאמת פרוטוקולי טיפול סטנדרטיים. ד"ר הוכברג ושנטל מסכמות: "זה תהליך מורכב הדורש סבלנות, אבל מהלכים חשובים כבר מיושמים בשטח. אנחנו ממשיכים ללמוד איך להתייעל ולהתאים את הגישה למציאות המשתנה."
המיזם מהווה דוגמה מצוינת לשילוב בין חדשנות טכנולוגית, מחקר קליני, והטמעה מערכתית לשיפור איכות הטיפול במערכת הבריאות הישראלית. התכנית מדגימה כיצד שיתוף פעולה בין-מוסדי והטמעת כלים דיגיטליים חדשניים יכולים להוביל לשיפור משמעותי באיכות הטיפול במטופלים מורכבים.