חדשות

הנחיות בינלאומיות חדשות לאבחון וטיפול בסוכרת נעורים

סוכרת נעורים היא המחלה הכרונית השנייה בשכיחותה בילדות אחרי אסתמה | גישה מקיפה לאבחון וטיפול בסוכרת מסוג 1 מציעה סיווג מחודש של שלבי המחלה המאפשר זיהוי והתערבות מוקדמת יותר

סוכרת נעורים (צילום: אילוסטרציה)

הנחיות בינלאומיות חדשות שפורסמו לאחרונה בכתב העת Hormone Research in Paediatrics מציעות גישה מקיפה חדשה לאבחון וטיפול בסוכרת נעורים. ההנחיות, שפותחו על ידי צוות בינלאומי בהובלת פרופ' מייקל האלר מאוניברסיטת פלורידה, מדגישות את החשיבות של סקר מוקדם באוכלוסיה הכללית, במיוחד בקרב ילדים ומתבגרים.

הגישה מציעה סיווג מחודש של שלבי המחלה, המאפשר זיהוי והתערבות מוקדמת יותר. "סוכרת מסוג 1 משפיעה על אחד מכל 300 אנשים, מה שהופך אותה למחלה הכרונית השנייה בשכיחותה בילדות אחרי אסתמה", מסביר פרופ' האלר. "אנחנו יודעים כבר עשורים שניתן לזהות את המחלה בשלב מוקדם, אבל עד לאחרונה לא היו לנו כלים להתערב במהלכה".

המצב השתנה בסוף 2022 עם אישור מינהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) לתרופה טפליזומאב (teplizumab), המסוגלת לעכב את התקדמות המחלה בכשנתיים בממוצע במטופלים בסיכון גבוה. אוניברסיטת פלורידה הייה אחד המרכזים המובילים בניסויים הקליניים שהובילו לאישור התרופה.

"אישור התרופה מהווה שינוי משמעותי בתחום ומצדיק הרחבת תכניות הסקר, כעת כשיש בידינו אמצעים לעכב את התקדמות המחלה", אומר פרופ' האלר בדיווח של אוניברסיטת פלורידה. הוא הדגיש שזיהוי מוקדם מפחית משמעותית את הסיכון לסיבוכים בעת האבחנה, במיוחד בקרב אוכלוסיות מוחלשות הנמצאות בסיכון גבוה יותר לחמצת קטוטית סוכרתית.

ההנחיות החדשות כוללות גם המלצות לניטור מטופלים בשלבים המחלה השונים וכן התייחסות לצורך בתמיכה פסיכולוגית וחינוכית למטופלים ומשפחותיהם. בנוסף, איטליה הפכה לאחרונה למדינה הראשונה שהכניסה סקר לסוכרת מסוג 1 לתכנית הבריאות הלאומית שלה, מה שעשוי לשמש מודל למדינות נוספות.

פרופ' האלר מדגיש את הצורך הגובר ברופאים מומחים בתחום האנדוקרינולוגיה של הילד ומציע לשקול מדיניות ותמריצים שיעודדו רופאים להתמחות בתחום. "אנחנו תת התמחות קטנה מאוד וישנו אתגר הולך וגובר בגיוס אנשים לתחום", ציין.

נושאים קשורים:  סוכרת נעורים,  אבחון מוקדם,  הנחיות,  חדשות,  טפליזומאב
תגובות
03.02.2025, 21:27

סוכרת נעורים עוברת מהפכה: לראשונה יש לנו לא רק זיהוי מוקדם, אלא גם דרך לעכב את התקדמות המחלה. טפליזומאב מסמן שינוי גישה, ומדינות כבר מאמצות סקר לאומי לזיהוי מוקדם.
אבל העתיד כבר מעבר לפינה – עם פיתוחים מבטיחים כמו השתלת תאי בטא מתאי גזע, נוכל יום אחד להציע פתרון ארוך טווח, ואולי אפילו ריפוי אמיתי לסוכרת סוג 1.

🔹 גילוי נאות: אני מכהן כמנהל הרפואי של קדימהסטם, חברה שמובילה את פיתוח הטכנולוגיה הזו.

תיקון קטן לתת-הכותרת - השמנה היא המחלה הכרונית השכיחה בילדים, ובפער אחריה כל השאר..