אחותי היקרה חיה עם סוכרת קרוב ל-15 שנה, עם איזון בין בינוני ללא טוב. מדי זמן (לעתים אף אחרי חודש-חודשיים) הוחלף לה הטיפול התרופתי שלא עזר. הרגשתי מחויבות גדולה לעזור לה בזמן שנדהמתי מכמויות המזון הלא בריא בביתה - בנותיה ובנה האהובים ביטאו את אהבתם אליה בכמויות של עוגות, שתייה מתוקה וממתקים, הבית היה לא פחות מקונדיטוריה והבנתי שהגיע הזמן להתערבות בשיתוף כל בני המשפחה, שניים מהם כבר היו עם טרום סוכרת.
בחברה עם תרבות קולקטיבית, קשה עד בלתי אפשרי לאמץ כאדם בודד תזונה בריאה - זה או כל המשפחה או אף אחד, ואכן האתגר היה גדול, אך התוצאות מיהרו להגיע בתום כמה חודשים לאחר שהבית הפך לבית בריא ומקדם בריאות, טרום הסוכרת נעלמה משני בני המשפחה ומיד אחרי שהסוכרת התאזנה אצלה, אחותי הפסיקה ליטול תרופות. התמדה ועוד התמדה, וכל המדדים העידו על היותה אישה בריאה. כל זה קרה בשנת 2018 ונדהמתי מהתוצאות.
אני נדהם מכמות סוגי התרופות לסוכרת שמשווקות בארץ ובעולם ומהיקף ההשקעה של מערכות הבריאות בטיפול התרופתי לסוכרת וסיבוכיה. זאת, תוך כדי כך שהשפעות אורח החיים נזנחות והטיפול התרופתי נמצא בראש סדר העדיפויות
באותה תקופה התפרסם בכתב העת Lancet מחקר בשם Remission from Diabetes type2 ,Mission is not Impossible – תוצאות פרויקט שנעשה על ידי רופאי המשפחה באנגליה, שליוו את מטופלי הסוכרת בהמלצות לתזונה בריאה ופעילות גופנית, תוך מנהיגות רפואית להטמעת השינוי. רוב משתתפי המחקר סבלו מהשמנה בנוסף לסוכרת, ותוצאותיו היו מצוינות: אלפי מטופלים החלימו מסוכרת ואחוז ניכר מהם ירד במשקל.
אני נדהם מכמות סוגי התרופות לסוכרת שמשווקות בארץ ובעולם ומהיקף ההשקעה של מערכות הבריאות בטיפול התרופתי לסוכרת וסיבוכיה. זאת, תוך כדי כך שהשפעות אורח החיים נזנחות והטיפול התרופתי נמצא בראש סדר העדיפויות. תמיד האמנתי שתפקידנו כרופאים להעדיף קידום בריאות ומניעה מאשר טיפול, ואם כבר טיפול, אז כזה המשלב טיפול ההתנהגותי בכל גישה טיפולית ובמיוחד במחלות כרוניות כמו סוכרת.
אחת הדוגמאות לתזונה בריאה היא צריכת לחם מחיטה מלאה. הוכח שלשינוי קטן זה יש השפעה גדולה: לפי נתוני משרד הבריאות, החלפת לחם לבן ללחם מחיטה מלאה מורידה תמותה מסוכרת ב-36% וכן מובילה להפחתה משמעותית בהיארעות ובתמותה של מחלות לב וכלי דם, סרטן הקולון ועוד. על המדינה לסבסד לדעתי לחם מחיטה מלאה ולחסוך בין היתר גם את העלויות על תרופות חדשות. אגב, נושא זה עלה בעבר בוועדות הבריאות והכלכלה בכנסת והיו סביבו לא מעט הבטחות שלא התממשו.
הטיפול ההוליסטי במסגרת רפואת המשפחה
המומחים ברפואת משפחה למדו להתייחס למצב הנפשי-סוציאלי-משפחתי של המטופל והוכח שבעזרת תמיכה שלהם גם במשברים הנפשיים אפשר להעלות את סיכויי הצלחת הטיפול.
לסיכום, סוכרת סוג 2 הקשורה להשמנה היא המגיפה הגדולה ביותר שהיכתה אי פעם באנושות והיא כבר חצתה את כל התחזיות של ארגון הבריאות העולמי. סוכרת היא המחלה המטבולית השכיחה יותר בעולם ושכיחותה עולה במהירות מדאיגה. בתוך 34 שנה הוכפלה שכיחות המחלה פי ארבעה וכיום יש כ-500 מיליון חולי סוכרת בעולם, מספר שצפוי לגדול ב-25% עד לשנת 2030.
קהילת הרופאים, כמודל לחיקוי ולתמיכה בבתי החולים ובקהילה, חייבת לאמץ גישה חדשה למניעת סוכרת ובהמשך לאיזון והחלמה. הגישה היא לא אחרת מזו המותאמת תרבותית ומעודדת לאורח חיים בריא.
ואם נחזור לאנגליה, כדאי לקרוא מאמר אחר שפורסם אשתקד ב-Lancet ונשא את הכותרת: "החלמה מסוכרת סוג 2 - היעד החדש בטיפול בסוכרת".
הכותב, פרופ' בשארה בשאראת, הוא מומחה ברפואת משפחה; יו''ר החברה לקידום בריאות האוכלוסיה הערבית בהסתדרות הרפואית; יו''ר שותף - הפורום האזרחי לקידום הבריאות בגליל