מחקר חדש שפורסם בכתב העת The Lancet Diabetes and Endocrinology מצא קשר ישיר וחזק בין ירידה במשקל הגוף לבין רמיסיה מסוכרת סוג 2.
עוד בעניין דומה
צוות חוקרים בינלאומי ערך סקירה שיטתית של מחקרים מבוקרים אקראיים בקרב אנשים עם סוכרת סוג 2 וגם עודף משקל או השמנה, כדי לבחון את הקשר הכמותי בין מידת הירידה במשקל לסיכוי להחלמה מסוכרת, חזרה לערכי סוכר תקינים ללא צורך בתרופות, תוך התחשבות בגורמים אחרים שמשפיעים על המחלה.
המחקר זיהה 22 פרסומים רלוונטיים, הכוללים 29 מדדי תוצאה של החלמה מלאה מסוכרת ו-33 מדדי תוצאה של נסיגה חלקית.
החוקרים הגדירו נסיגה מלאה כרמת המוגלובין מסוכרר (HbA1c) נמוכה מ-6.0% או רמת גלוקוז בצום נמוכה מ-100 מ"ג/ד"ל, או שתיהן, ללא שימוש בתרופות להורדת סוכר. נסיגה חלקית הוגדרה כרמת המוגלובין מסוכרר נמוכה מ-6.5% או רמת גלוקוז בצום נמוכה מ-126 מ"ג/ד"ל, או שתיהן, ללא שימוש בתרופות.
הממצאים הראו כי שנה לאחר התערבות לירידה במשקל, שיעור המשתתפים שהשיגו נסיגה מלאה מסוכרת היה 0.7% בקרב אלה שירדו פחות מ-10% ממשקל גופם, 49.6% בקרב אלה שירדו 20%-29% ממשקלם ו-79.1% בקרב אלה שירדו 30% או יותר ממשקלם. לא נמצאו מחקרים שדיווחו על נסיגה מלאה מסוכרת בירידה של 10%-19% ממשקל הגוף.
באשר לנסיגה חלקית מסוכרת, שיעור המשתתפים שהשיגו זאת היה 5.4% בקרב אלה שירדו פחות מ-10% ממשקל גופם, 48.4% בקרב אלה שירדו 10-19%, 69.3% בקרב אלה שירדו 20-29% ו-89.5% בקרב אלה שירדו 30% או יותר ממשקלם.
ניתוח הנתונים הראה קשר חיובי חזק בין ירידה במשקל לבין נסיגת סוכרת. עבור כל נקודת אחוז אחת של ירידה במשקל, הסיכוי להשיג נסיגה מלאה מסוכרת עלה ב-2.17 נקודות אחוז, והסיכוי להשיג נסיגה חלקית עלה ב-2.74 נקודות אחוז.
החוקרים מציינים כי הממצאים מדגישים את התפקיד הקריטי של ירידה במשקל בניהול סוכרת סוג 2 ובהפחתת הסיכון לסיבוכים הקשורים לסוכרת. הקשר החזק בין מידת הירידה במשקל לסיכויי הנסיגה מהמחלה נשמר גם לאחר בקרה על גורמים כמו גיל, משך הסוכרת, רמת המוגלובין מסוכרר, מדד מסת הגוף וסוג ההתערבות לירידה במשקל.