טסטוסטרון אמהי עודף

האם טסטוסטרון אימהי עודף גורם לליקוי במערכת הרבייה של הצאצאית?

במחקר זה נמצא כי טיפול עם טסטוסטרון אימהי במהלך שלבים שונים של ההריון העלה את אחוז הזקיקים שעברו אטרזיה אצל הצאצאיות

01.06.2020, 12:29

היפראנדרוגיזם נחשב לאחד המאפיינים החשובים ביותר של תסמונת שחלה פוליציסטית, אשר משפיעה על יותר מעשרה אחוזים מהנשים בגיל הפוריות והינה סיבה שכיחה לאי פוריות. בנוסף להשפעה על המטופלות עצמן, ישנם דיווחים לפיהם עודף אנדרוגנים אמהי פוגע בגדילה ובהתפתחות של הצאצא.

החוקרים מצאו כי טיפול עם טסטוסטרון אמהי במהלך שלבים שונים של ההריון העלה את אחוז הזקיקים שעברו אטרזיה וגרם לירידה בהווצרות גופיף צהוב בצאצאיות. בנוסף, ירידה באסטרדיול בסרום ועלייה בטסטוסטרון נצפו גם בצאצאיות של עכברות מעבדה אשר טופלו עם טסטוסטרון בשלבים מאוחרים של הריון.

מחקרים נוספים הראו כי הביטוי של החלבון FOXL2 והציטוכרום CYP19A1 בתאי גרנולוזה של צאצאיות המטופלות עם טסטוסטרון הופחת. על ידי שימוש בתאי גרנולוזה ראשוניים של עכברות ובשורת תאים KGN, הראו החוקרים שירידה ברמות FOXL2 ו-CYP19A1 בתאי גרנולוזה של השחלה עשוייה לתרום באופן חלקי להפרעה בייצור הורמוני מין בצאצאיות של עכברות אשר טופלו עם טסטוסטרון בשלבי הריון מתקדמים.

הממצאים במחקר הנוכחי מדגישים את המשמעות הקריטית של חשיפה אמהית מוגברת לטסטוסטרון, במיוחד במהלך שלבי הריון מתקדמים. לפי החוקרים, חשיפה זו יכולה להוביל להתפתחות לקויה של שחלות ולייצור לקוי של הורמוני מין בצאצאיות.

מקור: 

https://doi.org/10.1210/endocr/bqz011 Yu Zhou et. al (2020) Endocrinology

נושאים קשורים:  טסטוסטרון אמהי עודף,  צאצאיות,  התפתחות זקיקים,  תפקוד תאי גרנולוזה,  מחקרים
תגובות